Fratrådte ansatte har i årevis fået mundkurv på – men så klagede Tommy: Regionen laver kovending efter kritik af ulovlige tavshedsklausuler

Efter 65-årige Tommy Søndergaard fra Varde klagede til ombudsmanden over en sag om regionens brug af tavshedsklausuler i forbindelse med fratrædelsesaftaler, er regionen nu helt stoppet med at give ansatte mundkurv på. Arkivfoto: Morten Nielsen

Artiklen er optrykt i JydskeVestkysten den 15. januar 2023

Da en sygehusansat i Esbjerg blev afkrævet tavshed om sin fratrædelsesaftale, fik det 65-årige Tommy Søndergaard til at slå alarm. Nu trækker Region Syddanmark i land og beklager “uhensigtsmæssig” begrænsning af ytringsfriheden gennem en lang årrække.

Tavshed: Det er slut med at give medarbejdere på eksempelvis sygehusene og socialcentrene i Region Syddanmark mundkurv på, når de fratræder.

Det sker, efter Folketingets Ombudsmand har sat regionens brug af tavshedsklausuler under lup.

Det har nemlig indtil for ganske nylig været sædvanlig praksis på samtlige fire sygehuse i regionen samt på det sociale område og i regionshuset i Vejle, at medarbejderne i forbindelse med fratrædelsesaftaler skrev under på, at indholdet i aftalerne var underlagt fortrolighed. Dermed har de ansatte altså fået indskrænket deres ytringsfrihed i forbindelse med, at de har forladt en stilling.

Og det har vakt kritik fra ombudsmanden, som vurderer, at en offentlig myndighed ikke på den standardiserede, generelle måde, som det er sket i Syddanmark, kan indgå fratrædelsesaftaler, der indebærer en mundkurv.

  • Aftaler om fortrolighed vedrørende sådanne aftaler kræver, at der i det enkelte tilfælde er vægtige, saglige hensyn, der begrunder, at det er nødvendigt at aftale fortrolighed omkring bestemte forhold, udtalte ombudsmanden, Niels Fenger, den 22. december i sin endelige vurdering af sagen.

Truet til tavshed

Manden, der i første omgang fik bolden til at rulle og ombudsmanden på sporet af sagen, hedder Tommy Søndergaard og bor i Varde.

Som bisidder for en ansat på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg i 2021 oplevede han nemlig, at en tavshedsklausul blev smidt på bordet under forhandlingerne om den ansattes fratrædelse. I udkastet til aftalen, som avisen har set, skriver regionen, at både den ansatte og Tommy Søndergaard som bisidder er “underlagt fuldstændig tavshedspligt om aftalens indhold og øvrige forhold omkring din ansættelse og fratrædelse fra Sydvestjysk Sygehus”.

Det fremgår yderligere, at hvis tavshedsklausulen brydes, “bortfalder den samlede fratrædelsesaftale uden yderlige varsel”.

Formuleringen blev ikke en del af den endelige aftale, som Tommy Søndergaard selv beskriver som gunstig. Alligevel undrede han sig over, at det overhovedet blev bragt på banen og ifølge ham brugt som en trussel.

  • Enten måtte de mene, at jeg var en farlig mand, når jeg også skulle omfattes, eller også er det sådan, de altid gør, siger Tommy Søndergaard, som derfor klagede til ombudsmanden.

Den fratrådte ansatte har ikke selv ønsket at udtale sig til avisen.

Regionen beklager

I forbindelse med sagen har Region Syddanmark i et skriftligt svar til Tommy Søndergaard beklaget og understreget, at den 65-årige fra Varde ikke er omfattet af nogen tavshedspligt, og at han derfor heller ikke er begrænset i sin ytringsfrihed.

“Det er meget beklageligt, at afsnittet omkring tavshedspligt overhovedet har været en del af forhandlingen i den konkrete personalesag, men afsnittet fremgår ikke af den endelige fratrædelsesaftale, hvorfor den ikke har medført nogen virkning for hverken medarbejderen eller dig, der deltog som bisidder i sagen”, lyder det i svaret.

Ombudsmanden afviste i foråret sidste år at gå ind i den konkrete sag, men hæftede sig alligevel ved en særlig formulering i regionens svar til Tommy Søndergaard. Det var nemlig i svaret til den 65-årige, at regionen oplyste, at det var en sædvanlig del af fratrædelsesaftaler i regionen, at regionen og den pågældende medarbejder aftalte, at aftalens indhold var fortroligt.

Ombudsmanden indledte på den baggrund af egen drift en undersøgelse af Region Syddanmarks brug af tavshedsklausuler, som omgående fik regionen til at trække håndbremsen.

Håndhæves ikke

Siden foråret 2022 har Region Syddanmark dermed ikke længere påduttet ansatte tavshedspligt.

“Alle regionens enheder er ophørt med at indsætte en passus om fortrolighed som standard i fratrædelsesaftaler,” skrev regionen i sommer i et svar til ombudsmanden, som avisen har fået indsigt i.

Her oplyste regionen også, at det var formuleringen “det er yderligere aftalt, at aftalens indhold er underlagt fortrolighed”, som indtil da blev brugt som standard i aftalerne med ansatte, samt at det har været regionens opfattelse, at det var de økonomiske vilkår i aftalen, der var omfattet af fortrolighed.

Ifølge Lene Borregaard, HR-direktør i Region Syddanmark, er brugen af tavshedsklausuler noget, der går langt tilbage i tiden. Præcis hvor længe ved hun ikke.

  • Det har været et udtryk for en tænkning om, at fratrædelsesaftaler er en privatretlig aftale, og der er det ret normalt at indsætte sådan nogle fortrolighedsklausuler, men da ombudsmanden henvendte sig til os i april, gav det anledning til, at vi igen kiggede på den her praksis. Vores vurdering var, at det ikke var hensigtsmæssigt, siger Lene Borregaard og fortsætter:
  • Jeg kan godt forstå, at en fortrolighedsklausul kan give anledning til, at tidligere medarbejdere kan opleve en begrænsning af, hvad de har kunnet sige omkring indholdet af deres fratrædelsesaftale, og det er jeg selvfølgelig ked af.

HR-direktøren fortæller, at regionen ikke har kendskab til at have håndhævet og heller ikke fremover agter at håndhæve tavshedsklausuler i allerede indgåede fratrædelsesaftaler. Dermed frisættes altså også ansatte, som har skrevet under på en tavshedsklausul før foråret sidste år.

Vigtig ytringsfrihed

Kovendingen vækker glæde hos Tommy Søndergaard, som har stort kendskab til personaleforhold, da han i en lang årrække underviste kommunale medarbejdere i blandt andet personalejura. Han har også tidligere været personalechef i Varde Kommune. Det job blev han dog fyret fra i forbindelse med de såkaldte Varde-sager, da han i 2000 udgav et personaleblad, som blandt andet rummede oplysninger om en anden kommunal chef, der havde fået en klækkelig lønforhøjelse. Bladet blev beslaglagt, og Søndergaard, der var redaktør, blev fyret uden pension. Ved en retssag i 2004 fik han dog fuld oprejsning og blev tilkendt erstatning.

I dag arbejder han et par dage om ugen som blomsterbud ved siden af sin Arne-Pension. Og så bruger han en stor del af sin fritid på at agere borgernes vagthund og på at gå myndighederne efter i sømmene, netop som det er sket i sagen om tavshedsklausuler.

  • Jeg ser det jo lidt som en fjer i hatten, at det nu bliver anerkendt, at det ikke duer at give ansatte et hold-kæft-bolsje på den måde. Det er enormt vigtigt, at der er ytringsfrihed, og at borgere kan få mulighed for at få indsigt i, hvad der eksempelvis sker på sygehusene. Det stødte mig, at man forsøgte at lægge låg på det, siger han.

Som bisidder i fratrædelsessager har han oplevet, at ansatte i en svær situationen måske slet ikke har været klar over, hvad de har skrevet under på, før det var for sent.

  • Når man allerede ligger helt ned, så er det ikke sikkert, at man lige får læst alle papirer. Så er det først senere, at man vågner op og ser, at man har skrevet under på noget skidt, siger den 65-årige og fortsætter:
  • Nu er der i hvert fald sendt et budskab til de ansatte om, at man godt kan tillade sig at stå frem og fortælle, hvordan tingene hænger sammen. Jeg håber, det kan være med til at rykke på noget, for vi ser jo gang på gang, at ansatte i sundhedsvæsenet ikke tør bruge deres ytringsfrihed af frygt for, hvad det betyder for deres stilling.

Ulovlig klausul

Avisen har forelagt Oluf Jørgensen, jurist og forskningschef emeritus med speciale i offentlighedsloven ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, sagen. Han bakker op om ombudsmandens kritik.

  • Det er meget vigtigt, at ombudsmanden præciserer, at generelle tavshedsklausuler, som regionen tidligere har anvendt, ikke er lovlige, udtaler han i et skriftligt svar til avisen.
  • Tavshedspligt skal overholdes – også efter ansatte har fratrådt en stilling. Men tavshedspligt er begrænset til særlige oplysninger, for eksempel om de enkelte patienters sygdom og behandling. Ansatte og tidligere ansatte har i øvrigt ytringsfrihed om forhold på sygehuse og andre arbejdspladser, fortsætter han.

Tavshedspligt

Efter forvaltningslovens § 27 har offentligt ansatte tavshedspligt med hensyn til en række oplysninger. Det gælder oplysninger

Ombudsmanden er tilfreds med, at regionen er stoppet med at bruge tavshedsklausuler og heller ikke vil håndhæve dem, der tidligere er indgået. Han har dog indskærpet, at Region Syddanmark som udgangspunkt er forpligtet til af egen drift at rette henvendelse til hver enkelt berørt medarbejder og oplyse vedkommende om, at tavshedsklausulen ikke gælder.

Tidskrævende orientering

Det har Region Syddanmark dog vurderet vil være helt urealistisk, da det ikke er muligt elektronisk at fremsøge de omfattede personalesager. Dermed ville regionen manuelt skulle gennemgå samtlige fratrædelser over de sidste fem år. Fra 2. september 2017 til 1. oktober 2022 ville det kræve en gennemgang af 36.638 fratrædelsessager, oplyser regionen.

Det er meget vigtigt, at ombudsmanden præciserer, at generelle tavshedsklausuler, som regionen tidligere har anvendt, ikke er lovlige

OLUF JØRGENSEN, JURIST OG FORSKNINGSCHEF EMERITUS MED SPECIALE I OFFENTLIGHEDSLOVEN VED DANMARKS MEDIE- OG JOURNALISTHØJSKOLE

Regionen har over for ombudsmanden anslået, at det vil tage gennemsnitligt 10 minutter per sag at identificere, om der er indgået en fratrædelsesaftale, og om denne indeholder en fortrolighedsklausul. Processen vil dermed tage 6100 timer, svarende til over tre årsværk. Hertil kommer et ikke-estimerbart tidsforbrug til orientering af de berørte medarbejdere.

Det omfattende tidsforbrug har gjort, at Ombudsmanden har godtaget, at regionen ikke selv orienterer de ansatte om, at de nu altså trygt kan tage mundkurven af.

I stedet har ombudsmanden i sin vurdering henstillet til, at regionen offentligt – for eksempel ved opslag på regionens hjemmeside eller gennem medierne – informerer om, at regionen ikke vil håndhæve tavshedsklausulerne, så ansatte ved, at de ikke længere er omfattet. Det skete mandag i denne uge på Region Syddanmarks hjemmeside.

  • I den situation vi nu er i, har det været den bedste måde at gøre det på, siger HR-direktør Lene Borregaard.

Hun fortæller, at regionen derudover også har rakt ud til de faglige organisationer, som typisk er med inde over, når fratrædelsesaftaler indgås.

  • De er orienteret, så de også kan vejlede deres medlemmer. Vi har forsøgt at gøre vores bedste for at nå ud med det her, siger hun.