Kultur- og ledelsesforhold bør vægtes højt i kommission

9/05/2023 – Læserbrev JydskeVestkysten

Det uskønne navn på den nedsatte sundhedstrukturkommission må være udtænkt af en bureaukrat, eller muligvis er Lars Løkke Rasmussen i virkeligheden ophavsmanden.

Han stod fadder til nullernes store strukturreformer af kommuner, sygehusvæsen, domstole og politi, hvor resultaterne i bedste fald var tvivlsomme. Kommissoriet for sundhedsstrukturkommissionen afspejler i hvert fald samme tænkning. Det handler meget om struktur og organisering.

Nye strukturer og måder at organisere sig på er ikke automatisk ensbetydende med f.eks. mere effektive organisationer og et bedre sygehusvæsen. Og nye strukturer er aldrig bedre end de medarbejdere og ledere, der skal fungere i nye kreativt udtænkte organiseringer.

Sådan har det altid været. – Den gamle romerske embedsmand Cajus Petronius, død år 66 e.kr., skulle således have udtalt:

”Vi arbejder hårdt, men hver gang det begyndte at fungere, blev nye planer om omorganisering iværksat. Jeg lærte mig senere i livet, at vi er tilbøjelige til at møde hver ny situation med omorganisering, og jeg lærte også, hvilken vidunderlig metode dette er til at skabe illusion om forbedring, mens det i virkeligheden forårsager kaos, ineffektivitet og demoralisering.”

Ifølge Sundhedsministeriet er der tale om faldende produktivitet på sygehusene, men pudsigt nok findes ordet produktivitet ikke i kommissionens forholdsvis lange kommissorium. Men det skal retfærdigvis nævnes, at bl.a. ”kultur og ledelse” omtales i kommissoriet. Og det er godt, for hvis ikke helt åbenlyse kultur- og ledelsesproblemer i sundhedsvæsenet håndteres, så vil selv de mest snedigt udtænkte strukturreformer ikke løse noget som helst.

Patienter får unødvendigt amputeret lemmer, undersøgelse og behandling for brystkræft er nødlidende, lovbestemte rettigheder for patienter med livstruende kræftsygdom bliver ikke overholdt, og flere steder opsiger dygtige læger og sygeplejersker deres stilling på grund af et betændt arbejdsmiljø med uduelige ledelser.

Det er rigtig skidt, at sundhedsvæsenet ikke kan levere varen til borgerne. Men det er endnu mere fortvivlende, at når problemerne afdækkes, bliver det mødt med halve sandheder og fordrejede fakta fra regionerne.

Heldigvis fik skandalerne på Aarhus Universitetshospital konsekvenser, men også fortvivlende, at de ansvarlige fratræder med millioner, trods det at de ifølge advokatundersøgelsen har handlet ”med overlæg” og har begået ”grove fejl.

Nye strukturer alene løser altså ikke de basale problemer med den usunde kultur og den manglende ytringsfrihed på sygehusene. Denne opgave har regionspolitikerne ikke hidtil kunnet løse. Men de er også al for langt væk fra sygehusgulvet og sygehusdirektionerne. For hvad er det lige, at de typisk siger, når skandalerne ruller: ”Vi vidste ingenting”.

Nye strukturer alene løser altså ikke de basale problemer