Tommy undrer sig: Hvorfor udbetaler kommunen bonus til en leder, den fyrer?

26-05-24 Artikel, JydskeVestkysten.

I maj 2023 modtog en områdeleder en afskedigelse med seks måneders varsel i Varde Kommune. I udgangen af samme måned modtog hun en bonus på 50.000 kroner. Men hvordan kan du blive afskediget af din arbejdsgiver og samtidig modtage en bonus for dit gode arbejde? Det vil Tommy Søndergaard gerne have svar på.

Tilbage i maj sidste år blev en kvindelig områdeleder afskediget fra Varde Kommune. Hun blev opsagt med seks måneders varsel og fortsatte derfor i stillingen til udgangen af november 2023.

Men kvinden fik også udbetalt en bonus af kommunen i maj 2023. Den lød på 50.000 kroner, og det var den største bonus, som Varde Kommune udbetalte i 2023. Kun en anden person modtog en bonus i samme størrelsesorden. Det viser tal fra aktindsigtsanmodninger, som Tommy Søndergaard har foretaget.

Men hvordan hænger det sammen? For udbetaling af bonusser er vel noget, en arbejdsgiver udbetaler for at vise tilfredshed med den givne medarbejder. Så hvorfor afskediger man kvinden? Det undrer Tommy Søndergaard.

Den kvindelige områdeleder har været ansat som områdeleder i forskellige afdelinger i Varde Kommune siden år 2000. Det er altså efter 23 år, at kvinden får en bonus på 50.000 kroner i samme måned, hun bliver afskediget.

Ikke en bonus

I et forsøg på at få et svar har vi talt med Kirsten Olstrøm, der er personale- og udviklingschef i Varde Kommune.

Det første, hun gør opmærksom på, er, at hun mener, vores brug af ordet bonus er den forkerte betegnelse.

– Alle kommunale ansatte har krav på en årlig lønforhandling. Og her kan man blandt andet forhandle sig til enten et varigt tillæg eller et engangsvederlag, siger hun.

Det varige tillæg bliver udbetalt løbende sammen med din løn, og engangsvederlaget er en engangsudbetaling, som du kan forhandle dig til på din årlige lønforhandling.

– Engangsvederlaget er typisk noget, medarbejderens faglige organisation forhandler for medarbejderen. Typisk i forbindelse arbejdet i et givent projekt eller en særlig opgave, hvor man har gjort en særlig god indsats, siger hun.

Ordet “bonus”

Ifølge Den Danske Ordborg kan ordet “bonus” blandt andet betyde en “ekstraordinær sum penge der udbetales oven i den faste løn”.

Kommunen forklarer selv, at det er en ekstra sum penge, man kan forhandle sig til, typisk i forbindelse med en særlig god indsats.

Men hvordan kan man forhandle sig frem til et engangsvederlag, som ofte er et udtryk for, at du har gjort et godt stykke arbejde, og samtidigt blive afskediget med seks måneders varsel? 

– Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag. Jeg kan overordnet fortælle om, hvad der er procedurerne i Varde Kommune, når man forhandler løntillæg og engangsvederlag mellem ansat og leder, siger hun.

Det er vigtigt at notere sig, at der ikke ligger en “bonuspulje” i Varde Kommune, hvorfra vederlag og tillæg bliver udbetalt. Det er udbetalinger, som er inkluderet i de enkelte afdelingers budgetter.

Manglende åbenhed

For Tommy Søndergaard var det forventeligt, at kommunen ikke havde lyst til at udtale sig om den konkrete sag. Men det ærgrer ham, at det er sådan.

– Jeg har det skidt med den manglende åbenhed, man udviser. For der er jo ikke tale om personfølsomme oplysninger, så hvorfor kan man ikke fortælle, hvordan det hænger sammen, siger han.

Det er nemlig ikke nødvendigvis, fordi der har været nogen mærkværdige forhold i sagen. Tommy kunne bare godt tænke sig svar på det.

– Det kan jo være, at der er kommet en ny chef til, som hun har haft uoverensstemmelser med, og derfor er man blevet enige om en afskedigelse. Men så kan jeg ikke forstå, at man ikke bare siger det. Det sætter tankerne i gang, om der er sket noget fordækt, siger han.

I sit forsøg på at få svar fra kommunen har Tommy Søndergaard søgt aktindsigt i sagen, men har fået delvist afslag.

– Det får mig til at spørge, om der er truffet en politisk beslutning om opstramninger på åbenheden og tilgængeligheden for offentligheden i Varde Kommune, fortæller ham.

Uanset hvad er det ikke muligt at få kommunen til at redegøre for, hvordan en områdeleder både kan gøre sig fortjent til et eftervederlag på 50.000 kroner og en afskedigelse sidste år.