Selvbestaltet vagthund melder kommunens rejser til Skat

25/11/2018 – Nyhedsartikel JydskeVestkysten – Benny Baagø (beb@jv.dk)

Rettet 29. november: I en tidligere version af denne artikel er borgmester Erik Buhl (V) citeret for, at en musical, der var i programmet på en tysklandstur, blev betalt af deltagerne selv og ikke at kommunen. Erik Buhl (V) oplyser nu, at han har husket forkert. Der har ikke været egenbetaling. JydskeVestkysten beklager fejlen.

Tommy Søndergaard ser sig selv som en vagthund, der holder øje med, om politikere og embedsmænd opfører sig ansvarligt.

Nu fortæller han, at han har tænkt sig at melde nogle af de ture, som politikere og embedsmænd har været på de seneste fem år til Skat. Han mener, at turene har haft et væsentligt turistmæssigt islæt, og det gør dem hel eller delvis skattepligtige. Han henviser til, at der tidligere er faldet afgørelser, hvor studierejser og firmaudflugter er blevet erklæret skattepligtige, fordi der ikke har været tilstrækkeligt fagligt indhold. Borgmester Erik Buhl (V) udelukker, at politikerne tager på færre studierejser på baggrund af den kritik.

– Det er ufatteligt vigtigt, at vi ikke lukker os om os selv og ikke tør tage ud og hente inspiration ind. Så bliver vi for alvor navlebeskuende og kommer til at mangle højde på det vi vil, siger han.

– Det er en god investering, at folk bliver klogere.

Sådan er historien opstået
Tommy Søndergaard er tidligere personalechef i Varde, og i dag ser han sig selv som en vagthund, der holder øje med, om politikere og embedsmænd opfører sig ansvarligt.I de seneste måneder har han søgt aktindsigter i Varde Kommunes rejser. Han er kommet frem til, at kommunen har haft rejseudgifter på tre millioner kroner på fem år, hvoraf cirka én million kroner er udgifter til skiture og studieture for elever i Ungdomsskolen og 10. klasse.
Det fyldige materiale, som han har fået via aktindsigter, har han delt med JydskeVestkysten.

Lærte om naturpark på Island

Størst kritik har Tommy Søndergaard af en tur, som Udvalget for Plan og Teknik havde til Island. Her besøgte politikerne flere turistmål som Gullfoss, Thingvellir og Blue Lagoon.

– Det er en ren turistmæssig tur, siger Tommy Søndergaard.

Det er Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik helt uenig i.

– Turen havde det formål blandt andet at se på, hvordan andre lande har gjort det med at have en naturpark og en nationalpark, og derfor var det nærliggende, at vi blandt andet – det var ikke det eneste, vi lavede på den tur – så nogle turistseværdigheder og så, hvorledes man håndterede formidlingen, siger han.

Erfaringer bliver brugt

I Varde Kommune ligger både Naturpark Vesterhavet og en del af Nationalpark Vadehavet. Preben Friis-Hauge mener, at nogle af erfaringerne fra Island i dag bliver brugt i den formidling, der er i Naturpark Vesterhavet.

Er du nervøs for, at det her kunne være skattepligtigt?

– Jeg er ikke skatteekspert, så det har jeg ikke forstand på. Men jeg vil sige, at hvis det viser sig, at det resort-ansvarlige udvalg for naturpark og nationalpark og natur og miljø ikke må tage ud og se på, hvordan man håndterer turister andre steder i verden, så har vi da en udfordring i at få udviklet vores kompetencer og vores ekspertise, siger han.

Legaliteten er i orden

Borgmester Erik Buhl (V) siger generelt, at han ikke har indblik i alle ture, som personer i kommunen har været på, så han vil ikke garantere, at der kan være foretaget nogle få ture, hvor der skulle være betalt skat.

Men han er direkte harm over, at Tommy Søndergaard mener, at to af de ture, som han har deltaget på, “indeholder stor grad af islæt af turistmæssig karakter”.

– Hvis det er sådan, at man stiller spørgsmålstegn ved legaliteten i det, så er det simpelthen det sidste, man kan tillade sig at gøre, siger han.